"אוכל זה לא רק בשביל השובע של הבטן, זה גם בשביל השובע של הנשמה", כך למדתי מאימי, מומחית לבישול מרוקאי שלא מוותרת לעולם על המרכיב הסודי בתבשיל: אהבה
התחביב העיקרי שלי כילדה היה לעמוד לצד אימא בזמן שהיא עומלת במטבח, קוצצת, מתבלת, לשה ומטגנת, ולצפות בה. דורות של נשים מרוקאיות שאוהבות להאכיל את כולם כמה שיותר, הותירו בי דרכה את חותמן באותם רגעים.
מרותקת לתנועותיה, כאילו אני נוכחת במופע להטוטים מרהיב, הייתי מקשיבה לה בדריכות, מזכירה לי את הכלל החשוב ביותר בבישול: כשמכינים אוכל לא חושבים על דבר מלבד על הטעם הטוב של התבשיל המוגמר. וכלל חשוב עוד יותר: תחשבי על מי שהולך ליהנות מהמטעמים, תקווי שהאוכל יהיה ערב לטעמו.
ואכן ברבות השנים גם אני הפכתי למלחששת לבישולים. ובעודי עושה את צעדיי הראשונים בעולם הלחשוש, הגיע אלינו חבר באחד מימי שישי בצוהריים, כולו נסער, וסיפר שלילה קודם חזר מבילוי לפנות בוקר, וראה את אימא שלו מבשלת לשבת. היא עמדה עם הגב אליו ולא הבחינה בו.
כשהתקרב בשקט שמע אותה ממלמלת בזמן שהיא לשה את הבצק של החלה: "יוסי, כפרה עליו, שימצא זיווג ופרנסה טובה ויהיה בריא; רינה, כפרה עליה ועל הילדים, שתתקדם בעבודה, שתסתדר עם הילדים, כפרה עליהם, ושתכין אוכל טוב לבעלה; דויד, כפרה עליו, שיפסיק כבר להסתובב, שיחליט מה טוב לו, שימצא אישה פורייה, שיביאו לנו נכד, בן זכר, כפרה עליו, גם נכדה זה טוב, כפרה עליה... ועל כל החיילים שלנו, כפרה עליהם, תשמור שיחזרו בריאים ושלמים, עליהם ועל כל עם ישראל".
"עכשיו אני מבין הכול", סיפר לנו בהתרגשות, "היא מכשפת אותנו, בגלל זה אנחנו מכורים לאוכל שלה!".
מאז אני חושבת בהקפדה יתרה על מי שאני מכינה עבורו, דואגת שיהיה לו הכי טעים שאפשר, אפילו אם זו סתם כוס קפה. ובאמת יוצא שאני מקבלת די הרבה מחמאות על כל מה שאני מכינה. בקיצור, שימו אהבה באוכל. זה עובד!
5-6 תפוחים מגורדים
3/4 כוס סוכר
כפית קינמון
4 ביצים מופרדות לחלמונים וחלבונים
3/4 כוס סוכר
3/4 כוס קמח
כפית אבקת אפייה
קורט מלח
כפית תמצית וניל
1. לערבב את התפוחים עם הקינמון והסוכר, ולשטח על תבנית אפייה שטוחה וגדולה מרופדת בנייר אפייה.
2. במיקסר מקציפים חלבונים עם קורט מלח. בהדרגה מוסיפים את הסוכר.
3. לאחר שהקצף יציב ומבריק מכניסים את החלמונים אחד אחד וממשיכים להקציף עד שהחלמונים נעלמים.
4. מערבבים קמח ואבקת אפייה יחד ומנפים לתערובת הביצים. בעזרת מרית מערבבים עד לאיחוד החומרים.
5. מוסיפים בסוף את התמצית וניל.
6. משטחים את התערובת על התפוחים המגורדים בצורה אחידה.
7. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 15 דקות.
8. מייד כשיוצאת העוגה מהתנור, פורסים מגבת מטבח גדולה נקייה או חיתול בד נקי ומפזרים מעליו אבקת סוכר. 9. הופכים את התבנית בבת אחת על המגבת ובעזרתה מגלגלים את העוגה לרולדה.
10. מפזרים מעל אבקת סוכר.
11. לפני ההגשה זולפים מעט דבש מעל.